Under första halvåret omsatte mäklarna nästan 10 miljarder, en ökning med nästan 30 procent, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån.

ANNONS

Det är Ekot i Sveriges Radio som rapporterar att fastighetsmäklarbranschen i Sverige skär guld med täljkniv på den skållheta bostadsmarknaden och drar in rekordbelopp.

Under årets första halvår 2021 steg omsättningen med nästan 30 procent jämfört med samma tid i fjol till närmare 10 miljarder kronor, visar SCB-siffrorna som SR hänvisar till.

Det här ger klirr i den privata plånboken för mäklarna, där bara en av fyra uppges ha en fast lön. Deras ersättning utgår som regel av hur mycket de drar in till sin mäklarfirma.

”Mördande konkurrens”

”Tittar man på antalet fastighetsmäklare som finns i landet så är det en mördande konkurrens, framförallt i storstadsområdena”, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.

Trots pandemin eller snarare på grund av den har mäklarna länge haft goda tider.

ANNONS
ANNONS

Bopriserna har som Dagens PS berättat i flera artiklar skjutit i höjden och slagit rekord på rekord och många har svenskar har jobbat hemifrån för att begränsa smittspridningen.

Det har bland annat resulterat i ökad efterfrågan på större bostäder där mindre lägenheter blivit mindre attraktiva på bekostnad av större, vilket är ett trendbrott.

Wellhagen: Inte ”guld och gröna skogar”

Mest har ändå villapriserna stigit under krisen och för fastighetsmäklarbranschen har det alltså varit en guldkantad tid.

”Branschen har stått sig väl under pandemin”, säger Daniel Lennartsson, statistiker på Statistiska centralbyrån, till radion.

Enligt Björn Wellhagen på Mäklarsamfundet ligger medianlönen för en mäklare på mellan 300 000 och 500 000 kronor per år, men han vill inte beskriva det som att mäklarbranschen kännetecknas av ”guld och gröna skogar”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: SEB: Mer än hälften tror på stigande bopriser [Dagens PS]

Läs mer: Bopriserna på lägenheter i Stockholm eskalerar [Dagens PS]

Läs vidare: Dags att sälja villan innan priserna dyker? [Dagens PS]