Ett lågt utbud av lägenheter på Södermalm drev enligt Fastighetsbyrån på bostadsrättspriserna i centrala Stockholm i december.

ANNONS

”På Södermalm var utbudet mycket lågt i slutet av säsongen vilket speglas i prisuppgången. Utbudet fortsätter att vara förvånansvärt lågt även nu i början av säsongen”, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm, i en kommentar.

Förutom Stockholm, där bostadsrättspriserna gick upp 2 procent, stod priserna på bostäder stilla med en svag nedgång för villor i riket i december.

Rekordintresse för bostadsbyten

Sammanfattningsvis för helåret 2021 steg priserna på bostadsrätter 7 procent, villapriserna gick upp 13 procent och fritidshuspriserna avancerade hela 20 procent.

”2021 har varit ett intensivt år med väldigt mycket bostadsaffärer och relativt kraftiga prisökningen. Jag tycker att man kan prata om en corona-effekt där intresset för att byta bostad varit rekordstarkt och vi har sett ett skifte i vilka bostadstyper som mest attraktiva. Centrala lägen är inte lika viktigt medan yta, trädgård och natur har prioriterats i högre utsträckning. Och det avspeglas tydligt i priserna”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande där villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma upplever att villapriserna ”stabiliserat sig på en hög nivå”.

Han bedömer, med reservation för att det är lite tidigt att dra några slutsatser, att priserna på villamarknaden fortsätter stå stilla. Han beskriver det som ”ett nytt normalläge”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer i pressmeddelandet om hur bostadsmarknaden går i Göteborg respektive Malmö.

Läs även: Handelsbanken: Så mycket ökar bostadspriserna i år [Dagens PS]