Om politikerna löser bostadsbristen, vilket de flesta anser är deras ansvar, är nästan hälften av villa- och bostadsrättsägarna villiga att acceptera lägre säljpriser.

ANNONS

Det här skriver Hem & Hyra och hänvisar till en Novus-undersökning på uppdrag av Hyresgästföreningen och där drygt 4 000 personer har svarat.

Nästan åtta av tio, 79 procent, tycker att bostadsbristen är ett stort samhällsproblem och ännu fler, 86 procent, anser att det politikernas ansvar att lösa det med ett ökat bostadsbyggande.

”En del debattörer hävdar att det inte finns någon bostadsbrist, men allmänheten inser att den är ett stort problem och att man inte kan förvänta sig att marknaden kommer att fixa det. Det spelar ingen roll om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt, är gammal eller ung – det här är uppenbart för alla”, säger Ragnar Bengtsson, bostadsmarknadsanalytiker på Hyresgästföreningen, i artikeln på Hem & Hyra.

Det här sticker ut!

2 300 personer som äger sin egen bostad fick frågan: ”Om åtgärder som löste bostadsbristen skulle sänka värdet på din bostad med tio procent, skulle du tycka att det var önskvärt?”

Hela 47 procent, nästan hälften, svarade ja på det och 29 procent nej.

ANNONS
ANNONS

”Det är intressant att nästan hälften tycker att man måste åtgärda bostadsbristen även om de själva förlorar ekonomiskt på det. I debatten kan man skrämmas med risk för sjunkande bostadspriser, men folk är med på tåget. De vill ha politiker som löser det här problemet ändå”, säger Ragnar Bengtsson till Hem & Hyra.

Läs även: Bostadsköpare varnas – kolla hur skuldsatt kommunen är [DagensPS.se] »