Vid sidan av de historiskt höga priserna på bostäder slår lockpriserna alla tiders rekord. Men de myglande mäklarna slipper oftast påföljd.

ANNONS

Dagens Nyheter berättar att anmälningarna mot mäklare mer än fördubblats till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, mellan januari och april i år, jämfört med motsvarande tid i fjol.

Totalt har 726 anmälningar kommit in under den nu aktuella perioden varav de flesta handlar om så kallade lockpriser.

När det gäller lockpriser och anmälningarna om det märks en ökning under flera år, uppger DN.

Men det är försvinnande få mäklare som straffas för tilltaget, konstaterar tidningen samtidigt och berättar att FMI:s disciplinnämnd delat ut endast 28 varningar hittills i år vilket kan ställas i relation till den stora mängden anmälningar.

”Att vi ska hitta bevis för att mäklaren medvetet lagt ut bostaden för ett lägre pris än den värderat den till, i en period som har varit väldigt turbulent och där priserna har gått upp hela tiden, är väldigt svårt. Därför är det ganska få mäklare som får en påföljd av oss”, säger Anders Astonsson, kommunikations­ansvarig på FMI, i artikeln.

En enda mäklare fick sin licens indragen i fjol, och det skedde först efter tre varningar.

Mäklaren har överklagat påföljden och kan således få tillbaka sin mäklarregistrering och jobba på som vanligt igen. Förutsatt att FMI:s beslut rivs upp.

ANNONS
ANNONS

Den våg av anmälningar mot mäklare som nu kommit in till FMI tas på allvar då då det är ett uttryck för stort missnöje bland konsumenterna, samtidigt som mäklarkårens rykte står på spel, konstaterar David Johansson, operativ chef på FMI, i DN-artikeln.

Läs även: Anmälningarna mot mäklare dubblerades [DagensPS.se] »