Ljudkänslig – får hyra ut i andra hand

Uppdaterad: 20 aug. 2020Publicerad: 20 aug. 2020
Hyra ut i andra hand Hyresgäst Hem&Hyra
Hyresgästen som lider av extrem ljudkänslighet kan inte bo i sin lägenhet då ett nybygge i området skapar buller och ljud. (Foto: TT/Naina Helén)

En hyresgäst i Varbergs kommun har fått rätt att hyra ut i andra hand då hon lider av extrem ljudkänslighet och utmattning. Det skriver Hem & Hyra.

ANNONS
ANNONS

Hyresgästen bor i ett kvarter där Varbergs Bostad bygger nya hus med buller som följd. Hyresgästen lider av diagnosen hyperakusi, extrem ljudkänslighet. Hon klarar därför inte av att bo i området när nybygget pågår med oljud och buller som följd. Hon har dessutom problem med stresskänslighet, utmattning och ångest som blir värre när hon inte kan återhämta sig i hemmet.

Till Göteborgs hyresnämnd hävdar hyresgästen att hon behöver bo på landet där hon under försommaren påbörjat en intensiv behandling. Hon hoppas att hon ska bli helt återställd och att hon ska kunna flytta tillbaka efter augusti 2021.

Hyresvärden säger nej

Hyresvärden Varbergs Bostad vill inte ge kvinnan rätt att fortsätta hyra ut i andra hand då hon haft lägenheten uthyrd sedan augusti 2018. Varbergs Bostad hävdar att nybyggena kommer fortsätta till 2030 och det är därför ingen lösning att hyra ut i andra hand. De har heller ingen avsikt att erbjuda henne en omflyttningslägenhet.

Hyresnämnden i Göteborg går på hyresgästens linje. Anledningen är att hon inte tar ut högre hyra än hon själv betalar och att Varbergs Bostad inte har något att invända mot hennes andrahandshyresgäst.

Kvinnan kommer däremot bara få hyra ut i ett år till och inte mer.

ANNONS
ANNONS