”Om de hittills fallit tio procent bör de falla fyrtio till för att hamna på en rimlig nivå”, säger fastighetsprofessorn Hans Lind.

ANNONS

Dina Pengar i Expressen har intervjuat honom. Och han är som sagt mycket pessimistiskt inställd till prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden.

”Priserna på svenska bostäder har i princip femdubblats sista tjugo åren. När jag tittar på priser så tittar jag också på underliggande kostnader. Utifrån det så är dagens priser absurt höga”, konstaterar Hans Lind, som enligt artikeln tittat historiskt på utvecklingen av bland annat inkomster, BNP, bostadspriserna och räntor.

”Den kalkylen jag gjort pekar på att priserna bör falla med femtio procent ungefär”, säger Hans Lind alltså och bollar över ansvaret på regeringen, som han menar bör se till att bostadspriserna hamnar på en rimlig nivå.

Dock konstaterar han i Dina Pengar-intervjun att problematiken med skenande bostadspriser inte stoppats av politiker – historiskt sett. I stället har det kommit en krasch till följd av exempelvis en lågkonjunktur, säger han.

Dagens PS skrev om Hans Lind den 30 november i fjol, då efterlyste han en bostadskrasch för att dämpa den överhettade bostadsmarknaden med priser som han betecknar som ”absurda”.

ANNONS
ANNONS

Hans Lind har i åratal talat om en bubbla på den svenska bostadsmarknaden.