Bostadsmarknaden är hetare än på länge och slår nya rekord. Svensk Mäklarstatistik har gjort en summering av bostadspriserna i landet och jämfört olika kommuner – för att vi ska få lite perspektiv. I den här kommunen får du över 30 villor för samma pris som en i Danderyd.

ANNONS

De senaste siffrorna visar att bostadspriserna fortsatte upp i oktoberSvensk Mäklarstatistik har utifrån siffror, från januari till oktober i år, sammanfattat och jämfört priser på bostadsrätter och villor i kommuner runt om i Sverige.

Priserna på bostadsrätter har fram till oktober ökat fyra månader i rad och tangerar nu november 2016 till februari 2017. Då priserna även då steg fyra månader i rad. Innan dess steg priserna 4–5 månader i rad 2009 i ett par omgångar.

Nya krav på bostaden

Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, förklarar den stadiga prisuppgången.

”Under mars till maj var både priser och volymer på bostadsrätter under press men har sedan dess ökat stadigt. Anledningen är med all sannolikhet att alla insåg att man skulle spendera betydligt mer tid i bostaden än tidigare på grund av pandemin. I princip en dygnet runt-vistelse och det ställer nya krav på bostaden”, säger han.

Villapriserna har ökat 9 månader i rad och vi får gå tillbaka till slutet av 2014 och början av 2015 för att hitta en längre period med ökade bostadspriser. 2014 till 2015 ökade priserna 10 månader i rad.

ANNONS
ANNONS
Köp 30 villor här eller en i Danderyd
I Danderyd får du betala i snitt 12,8 miljoner kronor för en villa. Det gör Danderyd till den dyraste villakommunen i landet visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. (Foto: TT)

1 kvadrat eller 35 kvadratmeter

När det kommer till lägenheter är Stockholms kommun den dyraste kommunen, där får du betala 4,4 miljoner kronor i snitt för en bostadsrätt. De billigaste kommunerna är Gullspång och Filipstad. Där får du betala 140 000 kronor respektive 150 000 kronor i snitt för en bostadsrätt.

Det betyder att du får 1 kvadratmeter i Stockholm eller drygt 35 kvadratmeter i Gullspång och Filipstad för samma peng.

Läs även: Här får du 448 kvadratmeter per miljon [Dagens PS]

Dyrast i Danderyd

Danderyds kommun är den dyraste villakommunen. I Danderyd får du betala i snitt 12,8 miljoner för en villa följt av Lidingö där en villa kostar i snitt 11,7 miljoner kronor. Nacka kommer på en tredjeplats med ett snittpris på 8,4 miljoner för en villa.

Samtliga topp tre kommuner ligger strax utanför huvudstaden. På topp 10 listan av Sveriges dyraste villakommuner är det endast Vellinge kommun i Skåne län som inte ligger i Stockholmsområdet.

ANNONS
ANNONS

I Norsjö och Sorsele i Västerbotten behövs knappt 400 000 kronor för att köpa en villa. Här får du alltså över 30 villor för samma pris som du betalar för en villa i Danderyd.

Läs mer: Stor skillnader på marknaden för fritidshus [Dagens PS]