Det föreslår Finansinspektionen som nu ger alla banker möjlighet att lätta på bördan för svenska bolånetagare under rådande coronakris.

ANNONS

Nu på torsdagsmorgonen meddelar Finansinspektionen att reglerna för bolån när det gäller amortering ändras på grund av virusutbrottet.

”Banker ska få möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller till och med juni 2021. På så sätt vill Finansinspektionen ge bolånetagarna ökat handlingsutrymme i denna osäkra tid”, skriver FI i ett pressmeddelande.

Stockholms handelskammare välkomnar FI:s utspel med öppna famnen.

”Det är bra att Finansinspektionen nu agerar genom att slopa amorteringskravet. Det är fullkomligt orimligt att människor ska tvingas spara genom sitt boende mitt under brinnande coronakris när varsel, permitteringar och konkurser avlöser varandra. Nu måste regeringen dra tillbaka det skärpta amorteringskravet helt och hållet. Det var ett dåligt förslag från början och dess negativa effekter har blivit smärtsamt tydliga som ett resultat av coronakrisen”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Bankerna sitter på beslutet

Åtgärden att låta bankerna frångå amorteringskravet syftar till att stärka bolånetagares privatekonomi i en extraordinärt situation.

Men bankerna bestämmer själva vilka hushåll som ska undantas från amorteringskravet.

”För att banker ska kunna bevilja amorteringsfrihet krävs i dag att hushållen förlorar inkomst på grund av arbetslöshet eller sjukdom”, skriver myndigheten som nu skickar ut förslaget på remiss.

Tanken är att förändringen ska börja gälla från 14 april och alltså löpa fram till juni nästa år.

”Rimligt att hushållen får handlingsfrihet”

Amorteringskravets syfte är, enligt Finansinspektionen, att göra bolånetagare mer motståndskraftiga i svåra tider. Men coronakrisen är något utöver en vanlig kris och därför anser FI att regeln om amortering temporärt kan frångås.

ANNONS
ANNONS

”När vi nu är inne i ett mycket svårt ekonomiskt läge är det rimligt att hushållen får handlingsfrihet att använda de marginalerna”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.

Klockan 10.30 håller Finansinspektionen pressträff om förslaget. Du har möjlighet att följa den live här.

Dagens Nyheter berättade i går, onsdag, att flera banker redan erbjuder bolånetagare amorteringsfrihet i coronakrisen och att ansökningarna strömmar in.