Dagens PS

Hyreshöjningen blev den största på 30 år

hyreshöjning
Hyrorna för nästan 1,1 miljoner hyreslägenheter i landet är nu förhandlade och det slutade med högsta hyreshöjningen på 30 år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 maj 2023Publicerad: 17 maj 2023

Hyrorna för nästan 1,1 miljoner hyreslägenheter i landet är nu förhandlade och det slutade med högsta hyreshöjningen på 30 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förbundschefen Erik Elmgren på Hyresgästföreningen uppger för TT att hyreshöjningen på i snitt 4,2 procent i år är den största på 30 år.

“Det är ju inte bara hyrorna som går upp. Det är hög inflation. Det är höga matpriser. Det är en levnadskostnadskris”, säger han till nyhetsbyrån och konstaterar att det varit båda långa och tuffa förhandlingar.

Han anser att föreningen gjort vad det kunnat för sina medlemmar då hyreshöjningarna stannar på förhandlade 4,2 procent i år vilket han förklarar är “en bra bit under kärninflationen”.

Ville höja hyrorna 10 procent

När förhandlingarna inleddes i höstas ville fastighetsägarna höja hyrorna med 10 procent för att bland annat täcka räntekostnader.

Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna, säger till TT att parterna inte förhandlar på jämbördiga villkor. Att systemet ser ut så i Sverige och han menar att det finns en problematik där det kan bli svårt att attrahera till investeringar i nyproducerade hyresrätter.

Hyrorna är i dagsläget klara i 239 av landets kommuner. För cirka 19 procent av Sveriges hyreslägenheter är förhandlingarna inte klara.

I artikeln framgår att Malmö har en grupp fastighetsägare som vill höja hyrorna en andra gång i år.

ANNONS

I ett 50-tal andra kommuner varav de flesta i Norrland återstår hyresförhandlingar.

Svedala och Gävle har fått de största hyreshöjningarna i årets förhandlingar med höjningar på 6,50 respektive 5,47 procent.

I Bjurholm klarade sig hyresgästerna undan med en höjning på 1,35 procent.

Läs även: ”Korkat och fel” – hans hyra chockhöjdes kvarts miljon

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS