Dagens PS

Hur mycket tjänar jag på att flytta från storstaden?

pendlare
Solna är en av kommunerna där du som pendlare "tjänar" på att bo (Foto: Fredrik Persson/TT).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

Fallande bostadspriser i storstäderna innebär att du som pendlare inte längre “tjänar” lika mycket på att flytta från storstädernas centrala delar. Men det finns några undantag. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Du kanske söker efter ett billigare bostadsalternativ och funderar på att flytta till en förort eller kommun med pendlingsavstånd från storstädernas mest centrala delar?

Faktum är att prisfallet på bostäder i storstäderna innebär att du inte längre “tjänar” lika mycket på att flytta, rapporterar Dagens Nyheter.

Skiljer sig från förra året

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har räknat ut hur mycket pendlare, som bor utanför landets tre största städer, har sparat i bostadskostnad per restimme.

Det har gått till så här: Länsförsäkringar har mätt skillnaderna i genomsnittligt pris mellan bostäder i centralorten i storstadsregionerna och kranskommunerna och därefter lagt till restid för pendlare.

Kalkylen visar att pendlare inte längre “tjänar” lika mycket på att flytta från storstäderna, på grund av de fallande bostadspriserna bland dyrare objekt i storstädernas centrala delar. Siffrorna skiljer sig åt sedan Länsförsäkringar genomförde samma kalkyl för ett år sedan.

ANNONS

Senaste nytt

Ska inte tolkas till punkt och pricka

Det är viktigt att notera att den som köper en bostad utanför storstädernas mest centrala delar ändå kommer att spara mer pengar än den som köper en bostad i någon av de dyrare stadsdelarna.

ANNONS

Kalkylen från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är snarast tänkt som en fingervisning om var man hittar en låg boendekostnad som ”betalas” med längre pendlingstid, och ska inte tolkas i exakta siffror, skriver DN.

Här “tjänar” pendlare på att bo

Det finns några kommuner som sticker ut och där pendlare “tjänar” på att köpa en bostad.

I Nacka, till exempel, är prisskillnaden på en bostad i snitt 2 miljoner kronor i jämförelse med Stockholms centrala delar. Den sparade bokostnaden i april 2023 låg på 2106 kronor – vilket är en ökning med 887 kronor per timme sedan kalkylen från april 2022.

Även i kommunerna Tyresö, Solna och Lidingö har besparingen ökat.

I Partille är prisskillnaden på en bostad i snitt 1,5 miljoner kronor i jämförelse med en bostad i centrala Göteborg. Den sparade bokostnaden i april 2023 låg på 2007 kronor – en ökning med 642 kronor sedan april förra året.

Läs även: De är mest aktiva på bostadsmarknaden just nu

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS