Det slår Fastighetsbyråns mäklarpanel fast.

ANNONS

Mäklarpanelen är en webbenkät som återkommer med jämna mellanrum och skickas till Fastighetsbyråns runt 1.100 mäklare i landet. Enkäten genomfördes 8-15 december och totalt svarade 418 personer, skriver Nyhetsbyrån Direkt, som konstaterar att en stor majoritet av mäklarna tror på stillastående priser på både bostadsrätter och villor nästa år.

”Under 2018 tror vi inte på något prisras men sannolikt kan priserna gå ned något ytterligare för att sedan stabiliseras. Givetvis förekommer det skillnader mellan olika orter och i Stockholmsområdet är det störst andel mäklare som tror på prisnedgång”, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

65,9 procent av mäklarna tror på stillastående priser under 2018, 20,4 procent tror på sjunkande priser och 13,7 procent på en uppgång.

På villamarknaden tror 70,5 procent på stillastående priser medan 14,1 procent tror på en nedgång och 15,3 procent på en uppgång.

Aldrig tidigare har mäklarna bedömt att köparna haft så stor fördel på bostadsmarknaden som nu, framgår det.

ANNONS
ANNONS

De flesta mäklarna som svarat i webbenkäten tror heller inte att det skärpta amorteringskravet påverkar bostadspriserna eller antalet bostadsaffärer. Dock sticker Stockholm ut även här då 63,6 procent av mäklarna tror att det skärpta amorteringskravet kommer påverka priserna nedåt och 50 procent tror att det kommer leda till minskat antal bostadsaffärer, enligt Nyhetsbyrån Direkt.