Thomas Östros, i dag exekutiv direktör på Internationella valutafonden, IMF, är bekymrad över hur den svenska bostadsmarknaden utvecklats.

ANNONS

”IMF hyllar Sveriges starka statsfinanser och penningpolitik. Men de ständigt stigande bostadspriserna och hushållens skuldsättning oroar”, säger han till Di.

IMF har tidigare, som Dagens PS berättat, varnat Sverige för en bostadsbubbla.

Även Finansinspektionen har uttryckt farhågor för det.

Enligt Thomas Östros brådskar det alltså att komma till rätta med de haussade priserna på bostäder och han menar att orsaken till problemet är att fastighetsskatten skrotats samtidigt som ränteavdraget är kvar.

Det amorteringskrav som införts är inte tillräckligt för att få bukt med problematiken, fastslår Thomas Östros.

”Man måste göra mer. Vi kan inte ha ett system utan fastighetsskatt, men med avdragsrätt på bostadslånen. Det är vi rätt unika med i världen. Det är en mäktig signal till hushållen när staten säger ”Skuldsätt er och köp en fastighet, det subventionerar vi extra”, säger Thomas Östros i Di-artikeln.

Hans förslag är en bred partiöverenskommelse över blockgränserna med en lösning där ränteavdragen är inkluderade. Där till förespråkar den tidigare skatteministern en liberaliserad hyresreglering samt stöd till låginkomsttagare och att reglerna kring byggtillstånden blir enklare.

”Har man de fyra hörnen i en uppgörelse tror jag man kan lösa ett av Sveriges största strukturproblem”, säger Thomas Östros till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Han tror INTE på en bostadskrasch” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Fler tror på boprisrally” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Thomas Östros: Måste bryta boprisuppgången” [Di.se] >