”Jag har inte varit med om ett liknande uppsving”, säger svenskan Susanne Perstad, som jobbat som mäklare i Cape Coral på Floridas västkust sedan 2012, till Di.

ANNONS

Det är inte bara i Sverige som bostadsmarknaden går starkt i krisen. Samma trend upplever USA, och då särskilt Florida.

”I populära Cape Coral i Florida är det säljarens marknad och brist på objekt”, rapporterar Dagens Industri och berättar att det bara i oktober såldes 6,85 miljoner begagnade bostäder i USA.

Det uppges vara den högsta noteringen sedan 2005, och även nyproducerade bostäder har ett uppsving i pandemin och väntas notera en 22-procentig ökning i höst jämfört med i fjol.

Därför väljer många att bosätta sig i Florida

Utbudet är emellertid begränsat och det eldar på priserna. Enligt National Association of Realtors, USA:s mäklarorganisation, var medianpriset på en begagnad bostad i oktober 16 procent högre än under samma period förra året, skriver Di och konstaterar att Florida tillhör en av de mest populära delstaterna när flyttlasset går.

Orsaken är värmen och generösa skatteregler, inkomstskatt existerar inte och momsen är bara 6 procent.

Svenskan Susanne Perstad, mäklare i Cape Coral på Floridas västkust, berättar alltså att hon aldrig varit med om något liknande drag på bostadsfronten.

”Det är en helt ny verklighet för fastighetsbranschen”, säger hon till Di, som nämner flera faktorer till bostadsboomen i USA.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln.

Läs mer: Villor klättrar mest i pris på bostadsmarknaden [Dagens PS]