Över 20 procent av bostäderna på Södermalm i Stockholm förmedlas utanför annonsering på Hemnet, enligt Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel. Enligt mäklarna är det ett lågt utbud och mer kräsna bostadsköpare som bidrar till utvecklingen med att fler bostäder i framför allt Stor-Stockholm och Stor-Göteborg nu säljs utan bred marknadsföring.

ANNONS

”Vi har märkt en relativt tydlig ökning av bostäder som säljs direkt via mäklaren utan publicering på Hemnet, i vissa områden nu upp mot en fjärdedel. Spekulanterna är på hugget, speciellt när utbudet av vissa typer av bostäder är lågt, och söker upp bostäderna innan de publiceras i bredare kanaler. Om man som spekulant har en tydlig bild av vad man är ute efter så gäller det att hålla sig framme”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

För ett år sedan förmedlades cirka 12 procent av bostäderna utan annonsering på Hemnet. I dag har siffran alltså stigit till drygt 20 procent i vissa områden.

”Så kallade underhandförsäljningar skapar en del frustration hos andra spekulanter, men det är svårt att komma ifrån. Säljarna har alltid rätt att sälja hur och när de vill och vissa tycker det är smidigt med en snabb och enkel process. Mäklarna har också skyldighet att framföra intresse och bud och i rollen ligger även att hjälpa spekulanter i deras bostadssökande. En ökad medvetenhet kan göra att färre spekulanter blir besvikna”, säger Johan Engström.

ANNONS
ANNONS