Finansinspektionen planerar att skärpa amorteringskravet så att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst tvingas amortera 1 procentenhet mer av bolånet varje år.

ANNONS

”Det betyder att personer med med störst skulder i förhållande till inkomst och bostadens värde måste amortera minst 3 procent av bolånet varje år”, skriver Dagens Industri, som refererar en aktuell opinionsundersökning av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Enligt rapporten känner nästan 50 procent stor oro för FI-förslaget.

1.056 svenskar mellan 18 år 30 – från ett riksrepresentativt urval – har deltagit i undersökningen.

Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, är säker på att en skärpning av amorteringskravet slår mot unga som ska köpa sin första bostad, kanske i ett centralt läge. Samtidigt tror han att det kan elda på priserna på mindre lägenheter, ettor och tvåor, säger han till Di.

”Det är svårare att köpa de stora lägenheterna på grund av amorteringskravet. Då blir det allt fler som väljer att bo trängre”, säger Marcus Svanberg, som tycker att det är dags att beslutsfattarna agerar.

”Politikerna bör ta ett helhetsgrepp om bostadspolitiken. Det är synd att regeringen inte tycks agera innan valet 2018, det är bråttom”, säger han till Di och menar att omedelbara åtgärder krävs för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Bostadsköp stressar svenskar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Ikea utmanar bransch – bygger egna bostäder [DagensPS.se] >