”Det har aldrig varit så billigt att köpa bostäder som i dag”, slår chefsekonomen fast i en tid när bostadspriserna är historiskt höga och ingen ände tycks på prisrallyt.

ANNONS

Robert Boije, chefsekonom på statliga SBAB, sticker ut hakan och drämmer till med att bostadsaffärer aldrig varit så gynnsamma som nu.

”Det har aldrig varit så billigt att köpa bostäder som i dag sett till räntekostnader. Tittar man dessutom på ränteutgifterna som andel av hushållens inkomster har de aldrig varit så låga som nu”, säger Boije till Svenska Dagbladet.

Han har förstås rätt i att bokostnaden i ett köpt hem aldrig varit lägre, men samtidigt varnar många experter för en smäll om bolåneräntorna sticker i väg uppåt.

”Har man otur behöver man sälja”

”Det är den låga räntan som gör det möjligt för hushållen att låna så stora belopp och det är ett viktigt skäl till att priserna går upp”, säger exempelvis Nordeas chefsekonom Annika Winsth i SvD-artikeln.

Och Boije håller med:

”Har man otur behöver man sälja om ett par år och då kan det ha varit prisfall”, inser han.

Även Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, konstaterar i SvD ingen kan sia om vad som händerna med räntorna framöver, och att räntehöjningar kan stå många bostadsägare dyrt.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije anser att reglerna med amorteringskrav och bolånetak borde ses över. Men SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är av en annan åsikt och tycker det är bra att Finansinspektionen griper in när inte Riksbanken och regeringen gör något för att dämpa prishysterin på bostadsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Annika Winsth på Nordea håller med Bergqvist, hon välkomnar FI:s agerande som hon menar hindrar att unga från att skuldsätta sig till tänderna.

Läs mer här.

Läs även: Ingves får skulden för galna bostadspriser [DagensPS.se] »