På onsdag presenterar Finansinspektionen en ny stabilitetsrapport och förväntan är att en ny varning om de höga bolånen då utfärdas till hushållen, uppger Sveriges Radio som pratat med SEB:s chefekonom Robert Bergqvist.

ANNONS

Han utesluter inte att FI lägger fram ett förslag på ett skuldkvotstak för att bromsa utvecklingen med den höga skuldsättningen och skenande bostadspriser.

”Jag tror det handlar om att få upp frågan och tydliggöra den för hushållen, så att även ifall man inte inför det här kravet i närtid, så sänder det signaler till hushållen om att det kan komma förändringar. Och de signalerna kan i sig påverka hushållen och deras skuldsättning framöver”, säger Robert Bergqvist.

Amorteringskravet, som redan införts, har inte gett önskad effekt. Samtidigt tillämpar många bolåneinstitut redan ett skuldkvotstak, vilket gör det mer eller mindre omöjligt för framför allt unga att komma in på bostadsmarknaden.

Det här bekymrar Robert Bergqvist. Han anser att en acceptabel nivå för ett skuldkvotstak bör ligga på 5-6 gånger hushållens disponibla inkomster.

”Men återigen, man måste ha en flexibilitet för det här kommer innebära problem för vissa hushåll”, säger han till SR.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Ditt bolån gör banken rik [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Risk för chockhöjning: Se upp, bolånetagare” [DagensPS.se] >