Dagens PS

Expert: Byggboom bäddar för krasch

Lennart Weiss
Lennart Weiss
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 maj 2017Publicerad: 09 maj 2017

Som DagensPS berättade i går, måndag, att bostadsbyggandet i Sverige ökar men att tre av fyra kommuner trots det räknar med ett underskott på bostäder på tre år sikt, enligt Boverkets rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bostadsbyggandet löser heller inte bostadsbristen, slår sakkunniga på området fast, och syftar på att vissa samhällsgrupper fortsätter vara utestängda på bostadsmarknaden samtidigt som riskerna för en bubbla ökar.

“Alla fastighetskrascher föregås av ett antal år med rejäla bostadsinvesteringar. Det hände i Spanien, Danmark, USA och nu händer det i Sverige. Med det sagt tror jag att det krävs det fler saker än ett högt bostadsbyggande för ett priserna ska falla markant”, säger Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, till Di.

Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke, är av samma uppfattning och menar att det ökade byggandet skapar obalanser, som i sin tur medför risker.

Han konstaterar att det inte råder någon trångboddhet i Sverige, men att boendeytan är ojämnt fördelad och att framför allt unga och utrikes födda stängs ute och har svårt att få lägenheter.

Han ser också kusliga likheter mellan dagens situation och den som föregick fastighetskraschen på 1990-talet.

“I Stockholmsregionen har vi just nu ett väldigt stort utbud av extremt dyra hyresrätter. Vem kliver in i en nyproducerad hyrestrea som kostar 15.000 kronor i månaden eller mer? Det är den typen av produkter som kommer ut på marknaden just nu och det är sådant som konsumenterna kommer att rata i första hand om de får mindre i plånboken”, säger Lennart Weiss till Di.

Som det är nu har politikerna fel fokus, anser han. Partierna är eniga om att fler bostäder behöver byggas samtidigt som bostadspriserna stiger och hushållen blir alltmer skuldsatta – en ekvaktion som experterna inte får att gå ihop och därför varnar för.

“Det finns massor av åtgärder som expertis och branschen är eniga om skulle hjälpa men i stora drag bör hyresmarknaden reformeras, reavinstskatten sänkas och till sist bör utsatta grupper på bostadsmarknaden få någon form av stöd, exempelvis bostadsbidrag”, framhåller Lennart Weiss i Di-artikeln där Andreas Wallström å sin sida fruktar ett scenerio där “den här höga byggtakten håller i sig samtidigt som vi får ett högre inflationstryck globalt vilket ger högre långa räntor”.

ANNONS

MISSA INTE: Akut bostadskris trots ökat byggande  >

LÄS ÄVEN: “Hushållen maktlösa” när bubblan spricker  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS