Elpriset i Sverige på högsta nivån på tio år

Uppdaterad: 29 juni 2021Publicerad: 29 juni 2021
elpriset Sverige
Elpriset i juni är det högsta på tio år i södra delar av Sverige och är extremt högt även i övriga landet, enligt nya siffror. (Foto: TT)

Elpriset i juni är det högsta på tio år i södra delar av Sverige och är extremt högt även i övriga landet, enligt nya siffror.

ANNONS
ANNONS

I juni låg genomsnittspriset på el på 71 öre per kWh i juni i södra Sverige, det är den högsta nivån på tio år, enligt det digitala elbolaget Tibber som uppger att sommaren normalt brukar kännetecknas av låga elpriser.

Men det har inte varit fallet i juni i år, enligt elbolaget som även konstaterar att elpriset i resten av landet låg på 34 och 39 öre per kWh i juni, vilka uppges vara de näst högsta elpriserna de senaste tio åren med undantag för 2018.

Tibber: Därför stiger elpriset

Tibber skriver att svängningarna i elpriset “mer än dubblerats de senaste två åren” och förklarar de höga elpriserna med stigande bränslepriser i Europa i kombinationen med nedläggningen av kol och kärnkraft i Tyskland och Sverige.

Det pågående driftstoppet av Ringhals 3, som Dagens PS tidigare berättat om, bidrar också till att driva upp priserna på elmarknaden, enligt det digitala elbolaget.

“Elpriset kan tidvis stå väldigt högt men tidvis också stå väldigt lågt. Kan man bara se till att förbruka el när elpriset står som lägst kan detta bli väldigt fördelaktigt för kunden”, kommenterar Tibbers vd Edgeir Vårdal Aksnes i pressmeddelandet och tillägger att smart teknik kan hjälpa kunden att tajma in när elpriset är lågt, vilket gör det mer skonsamt för plånboken, menar han.

Läs även: Rekordmånga svenskar: Ja till kärnkraft »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.