Dagens PS

Rekordmånga svenskar: Ja till kärnkraft

svenskar kärnkraft
Rekordmånga svenskar säger ja till kärnkraft och svarar att de även kan tänka sig bygga nya kärnkraftverk. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 juni 2021Publicerad: 28 juni 2021

Rekordmånga svenskar säger ja till kärnkraft och svarar i ny undersökning att de även kan tänka sig bygga nya kärnkraftverk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Ny Teknik återger resultatet av undersökningen, som gjorts av Novus på uppdrag av Analysgruppen som uppges vara en expertgrupp som kallar sig fristående men finansieras av kärnkraftsindustrin.

Drygt tusen svenskar har webbintervjuats under perioden 19-26 maj och 46 procent – nästan hälften – svarar att de vill ha kvar kärnkraften och vid behov bygga ny kärnkraft.

31 procent uppger att de vill fortsätta ha kärnkraft men inte bygga nya kärnkraftverk, och 14 procent vill skrota kärnkraften genom politiska beslut.

Och 10 procent har inte tagit ställning i frågan.

Trendbrott noteras

Anmärkningsvärt är att för första gången är det fler som kan tänka sig att nya reaktorer uppförs än som bara vill behålla eller avveckla de kärnkraftsreaktorer som finns.

“Det svaret (som även vill bygga ny kärnkraft) är högre än de två andra tillsammans, det har aldrig hänt förut”, säger Mattias Lantz, forskare vid Uppsala universitet och ordförande för Analysgruppen, till Ny Teknik.

Han menar att trenden är att fler svenskar är positiva till kärnkraft i dag än tidigare, och det märks även bland yngre, menar han.

Förklaringen till det kan enligt honom beror på att det pratas mer om kärnkraft och energisystemet i stort, samtidig som rapporter takar om ett ökat elbehov framöver och att särskilt södra Sverige tampas med elbrist.

Läs även: Reaktor på Ringhals ur drift – “tillräckligt allvarligt” »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS