Plötsligt trendbrott på elmarknaden orsakar en trippelsmäll för svenska kunder och blir spiken i kistan för historiskt låga priser.

ANNONS

Det skriver Dagens Industri på fredagen och konstaterar att börsnoterade prognos i höstas nu verkar bli verklighet. Konsultjätten Swecos varnar då, i en intervju i tidningen, för att svenskars elnota skulle höjas mycket kraftigt med över 20 miljarder kronor om året tack vare en trippelsmäll: ökade kostader för el, elnät samt elskatt.

Dessutom har tillsynsmyndigheten Ei varnat för en avgiftssmocka på 40 miljarder kronor till 2019.

”Den bedömningen jag gjorde i september gäller i allra högsta grad än. Sedan dess har elterminspriserna fortsatt stiga något, exkluderat kommande vinter som påverkas kraftigt av en stark hydrologi”, säger Christian Holtz, energimarknadskonsult på Sweco, till Di och spår ytterligare höjningar i framtiden.

Men Christian Holtz tipsar också om hur både privatpersoner och företag kan agera för minimera kostnadssmällen. För det första bör man byta ut alla glödlampor till LED-lampor, ersätta energitörstiga vitvaror, se över säkringen samt bättre på fastighetens isolering.

Och sist men inte minst – granska dina räkningar.

ANNONS
ANNONS

”Jämför ditt elavtal med hjälp av någon jämförelsesajt och byt elhandlare med jämna mellanrum. Har du ett anvisningsavtal, vilket du har om du aldrig gjort ett aktivt val, finns det ofta rätt mycket pengar att tjäna här.”