Dagens PS skrev nyligen om ett svenskt par som åkte på en tung smäll efter ett bostadsköp. Vi har tidigare även skrivit om den alarmerande bostadsbristen.

ANNONS

Nu handlar det om något annat.
I dag, torsdag, går Swedbank ut med larmet som omfattar mer än hälften av landets bostadsrättsföreningar (56 procent). Enligt banken sparar bostadsrättsföreningarna för lite och går därför med underskott. Det gör att föreningarna måste höja bostadsrättsavgifterna för att få en buffert för framtida underhåll, enligt banken.

Det här skriver Svenska Dagbladet.

”Om man tar en genomsnittlig bostadsrätt på 75 kvadratmeter som exempel, behöver månadsavgiften höjas med 300–600 kronor för att täcka sparbehovet. Men nästan var femte förening sparar inget alls, och där behöver man höja med i genomsnitt 900–1 200 kronor per månad för en sådan lägenhet”, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques, som sitter i den statliga bostadsrättsutredningen, till tidningen.

I rapporten slår Swedbank fast att det är ”bekymmersamt” att så många bostadsrättsföreningar trots hög belåning låter husen slitas ner, samtidigt som sparandet är svagt eller obefintligt. Och kontentan av det här blir att värderingarna påverkas negativt, liksom kreditgivningarna.

”Med hänsyn till hushållens generellt sett redan höga skuldsättning och den stigande skuldsättningen i allt fler bostadsrättsföreningar, finns det all anledning för banker, Sveriges Byggindustrier, revisorer och bostadsrättshavare att fundera över situationen”, heter det i analysen, enligt SvD.

Swedbank varnar för de systematiska bristerna i bostadsrättsföreningarna ”på en marknad värd biljoner”.

MISSA INTE: ”Avgifter i borätter kan chockhöjas” [Dagens PS] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: ”Expert: Så övervärderad är din bostad” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Bostadslarm: Föreningarna måste höja avgifterna” [Svenska Dagbladet] >