I väntan på hyresvärden Svenska bostäders tillstånd gav svenska Hanna Emami lägenhetsnycklarna till Aline Younes, tillförordnad ambassadör vid Libanons ambassad i Stockholm.

ANNONS

”Det är ett av mitt livs största misstag”, säger Hanna till TT och erkänner bittert att hon varit naiv.

Något tillstånd kom nämligen aldrig och i dag är hon formellt uppsagd som hyresgäst på grund av olovlig andrahandsuthyrning. Hennes enda hopp är att ta lägenheten i besittning före sista juli – då kan hon få tillbaka kontraktet. Men det har visat sig vara omöjligt, skriver TT. Den libanesiska ambassadören vägrar nämligen att flytta med argumentet att Emma är skyldig att försöka få tillstånd för uthyrningen och påpekar dessutom att hon tar ut 5.000 kronor mer i hyra än konstnaden.

Hanna Emami berättar att hon vänt sig till Kronofogden för att få hjälp med avhysningen. Men förgäves – myndigheten kan inget göra eftersom Aline Younes omfattas av diplomatisk immunitet.

”Hon befinner sig i en besvärlig situation här. Det är sannolikt att diplomaten omfattas av fullständig immunitet och då kan kronofogden inte ingripa”, säger Iain Cameron, professor vid Uppsala universitet, till TT.

Hanna Emami hoppas nu att svenska UD ska ingripa, vilket Iain Cameron anser att departementet bör och kan göra något för att upprätthålla förhållandet mellan Sverige och Libanon.

Men på UD är man också maktlös, menar presstalesmannen Patric Nilsson.

”Vi har talat med båda parter, men vi kan inte gå in och medla i en sådan här tvist /…/ Vi kan upplysa utländska diplomater om de lagar och regler som gäller i Sverige.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Börstopp leder uppror i överklassidyll [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Köper svensk rekordvilla – får inte flytta in [DagensPS.se] >