September är vanligtvis den månaden då flest går i köptankar när det kommer till bostad. Trädgård och rum för kontor har inte varit ovanliga önskemål den senaste tiden. Men om tio år tror svenskarna att det här är viktigast vid val av bostad.  

ANNONS

Skanskas senaste undersökning lyfter frågor och trender kring framtidens hem. I rapporten får svenskarna svara på vad de tror kommer vara absolut viktigast vid val av bostad 2030. Hela 68 procent anser att ett tryggt område är absolut viktigast.

”Det är viktigt att människor kan känna sig trygga och trivas under lång tid i våra bostadsområden. Vi jobbar mycket med att skapa goda förutsättningar för trygghet och gemenskap i planeringen av bostadsområdet. En upplyst fotbollsplan, en löpslinga eller en odlingsplats i anslutning till ett bostadsområde kan bidra till trygghet och trivsel när fler möts och vistas ute”, säger Roba Ghadban, chef för social hållbarhet på Skanska Sverige.

”Det finns ingen standardlösning, utan det är viktigt att utgå ifrån de lokala förutsättningarna i varje projekt och område. Kommunerna kan bli ännu bättre på att efterfråga och värdera trygghetsaspekter”, avslutar Roba Ghadban.

Topp fem – Här är faktorerna som kommer vara viktigast vid val av bostad om tio år:

1. Tryggt område 68%
2. Bra kommunikationer och närhet till service 60%
3. Snabbt internet för det smarta hemmet 36%
4. Tillgång till egen parkeringsplats 35%
5. Solceller 33%

Läs hela rapporten här.

Läs mer: Vill vi ha andra bostäder nu? [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Bostadsmarknaden – så ska du tänka i höst [Dagens PS] 

Se upp för det här vid bostadsrättsaffärer [Dagens PS]