Större boenden har blivit riktigt heta på bostadsmarknaden. Men i en intervju med DN berättar André Nilsson från Mäklarsamfundet om den förvånande anledningen som ligger bakom trenden. 

ANNONS

Under senaste året har villapriserna i Sverige stigit med 16,8 procent och för bostadsrätter har priserna gått upp med sammanlagt 11,5 procent. Dessutom har  kvadratmeterpriset för treor och fyror sedan 2018 ökat med 22 procent. För ettor har priset bara ökat med 10 procent.

Inte bara på grund av pandemin

Förmodligen ligger ökat distansarbete och mer intresse för hemmet bakom trenden att söka sig till större boenden. Men suget efter en större bostad är inte bara en konsekvens av pandemin, utan beror faktiskt mest på demografi.

“Jag tror att pandemieffekten är underordnad i storlek mot de stora demografiska effekterna”, säger André Nilsson, näringspolitisk expert på Mäklarsamfundet.

80-talets babyboom

Mellan 1985 och 1995 hade Sverige nämligen en enorm babyboom, vars effekter syns tydligt i befolkningsstatistiken. Vad man märker idag är att rekordkullarna som föddes under den perioden nu kommit in i den fas då man skaffar barn och söker efter större boenden.  

“Vi lever längre och blir friskare högre upp i åldrarna. De flesta kan bo kvar i en tvåplansvilla nu, det kunde inte lika många på 80-talet”, säger Nilsson. “Det är som ett skruvstäd med två sidor som trycker från båda håll med friskare och äldre befolkning på ena sidan och fler barnfamiljer på andra sidan.”

Fyror hetare än ettor

Trenden är avvikande, då ettor och tvåor normalt brukar brukar betinga ett högre kvadratmeterpris än de större lägenheterna. Men dagens efterfrågan på större hem har lett till att kvadratmeterpriset på flera ställen nu är högre för fyror än för ettor. 

Enligt Nilsson har de två demografiska effekterna säkerligen haft en större påverkan på prisutvecklingen än pandemin. Förmodligen kommer marknaden utvecklas stabilare i höst, men de större bostäderna lär fortsätta vara populära.   

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Dagens Nyheter.

Läs mer: Internationell oro över den svenska bostadsmarknaden – Dagens PS