Brottsligt att vara folkbokförd på fel adress

Uppdaterad: 07 mars 2021Publicerad: 07 mars 2021
bostadsadresser misstänkta
Omkring 500 misstänkta fall av brottslighet har identifierats när Skatteverket i ett pilotprojekt dammsög svenska bostadsadresser. (Foto: TT)

Vid flytt har du en vecka på dig att anmäla ny folkbokföringsadress. Den som struntar i det riskerar böter eller fängelse.

ANNONS
ANNONS

Så ser lagen ut sedan 2018, rapporterar Hem & Hyra.

Om du flyttar är det din plikt att göra adressanmälan till Skatteverket inom en vecka, men det går också bra att anmäla flytten till din nya adress i förväg.

Den som försummar att göra det kan ha gjort sig skyldig till folkbokföringsbrott där straffet är böter eller i värsta fall fängelse.

Misstag är inget brott

“För att det ska vara ett folkbokföringsbrott ska man ha uppsåt, alltså medvetet ha lämnat felaktiga eller ofullständiga uppgifter. Det behöver inte finnas något särskilt motiv med att ha lämnat fel uppgifter. Ett rent misstag är inte ett brott, man ibland krävs en utredning av polis eller åklagare för att konstatera om det är ett brott eller inte”, deklarerar Skatteverket i tidningens artikel.

Den som innan den nya lagen trädde i kraft bodde på fel adress kan ha brutit mot lagen, men det är fortfarande så att uppsåtet ska bevisas.

Det åligger var och en enligt Skatteverket att ta reda på vad lagen säger och alla, inte bara Skatteverket, kan göra anmälan om misstänkt folkbokföringsbrott, framgår det.

Skatteverket bestämmer

Skatteverket bedömer var du ska vara folkbokförd, men det råder lite olika regler beroende på hur länge du uppehåller dig på en adress, exempelvis behöver inte studenter som bara vistas en termin på en adress på annan ort göra flyttanmälan till Skatteverket.

Det krävs heller inte om man bor på sin ordinarie adress på loven men studerar mer än en termin på annan ort.

Det är inte tillåtet att vara folkbokförd på en postbox eller folkbokföra sina barn på en adress där de inte bor.

Läs mer vad som gäller på Hem & Hyra.

Läs även: C-politiker: Därför flyr unga huvudstaden »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.