Dagens PS

Boverket slår larm: 600.000 bostäder saknas

Regeringen vill skynda på bostadsbyggandet.
Regeringen vill skynda på bostadsbyggandet genom en gräddfil i byggbranschen. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 28 feb. 2018Publicerad: 28 feb. 2018

Myndigheten kräver raskare byggtakt för att klara behovet till 2025.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boverket, som i egenskap av expertmyndighet gör analyser och prognoser om utvecklingen på bostadsmarknaden, vill se en högre byggtakt för att bostäderna ska räcka till den ökande befolkningen.

Myndigheten har analyserat bostadsbyggandet under förra året utifrån de senaste siffrorna från SCB och konstaterar att bostadsbyggandet planade ut under senare halvan av 2017.

Fram till år 2025 behövs det enligt Boverket byggas 600.000 bostäder för att fylla behovet, framför allt de närmaste åren för att kompensera för det som inte byggts tidigare år och för att räcka till den växande befolkningen.

SCB:s senaste siffror visar att det förra året påbörjades 67.750 bostäder, inklusive nettotillskott genom ombyggnad. Det färdigställdes 53.500 bostäder under året.

“Vi har ett högt bostadsbyggande, men behovet är större. Enligt Boverkets beräkningar borde nivån ligga runt 80.000 bostäder”, kommenterar generaldirektör Anders Sjelvgren.

För att öka byggtakten listar myndigheten ett antal verktyg som kan användas, däribland kreditgarantier för lån till bostadsbyggande, investeringsstöd till hyresbostäder och studentbostäder och investeringsstöd till bostäder för äldre.

Dagens PS berättade för en tid sedan att byggtakten i Stockholm ska fördubblas i 22 år. I maj förra året varnade en expert för att det ökande bostadsbyggandet kan bana vägen för en fastighetskrasch.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS