Bostadsmarknaden har blivit mer balanserad i år jämfört med föregående höst, enligt Erik Olsson Fastighetsförmedling som pekar på politiken som grund för detta.

ANNONS

Under september hade vi riksdagsval och det är sannolikt att tro att bostadspolitiken kommer att få en blocköverskridande överenskommelse. Under denna väntas ränteavdragen minska och andra åtgärder implementeras i syfte att dämpa ökningen i hushållens bostadslån och räntekänslighet.

”Insikten om det kan få fler att föredra att göra en bostadsaffär baserad på nuvarande kända regler och bostadspriser istället för att vänta in det okända. Skillnaden i säljarnas beteende handlar inte så mycket om att de accepterar lägre priser än tidigare för det som säljs, utan snarare om att det är en större andel säljare som vill sälja till rådande priser. Det gör att priserna rör sig i sidled med en lägre andel osålda bostäder. Tack vare att andelen osålt minskar ökar inte utbudet på samma sätt som annars. Det gör att vi har en mer balanserad marknad i år än förra hösten”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling.

I de svenska storstäderna är antalet bostäder som Erik Olsson förmedlar innan den publika huvudvisningen kvar på låga tio procent i Stockholm, upp något till 14 procent i Göteborg och fortfarande nästan obefintliga i Malmö.

ANNONS
ANNONS