Enligt Danske Banks Boprisindikator backade bostadspriserna i Stockholm med 1,2 procent under mars månad, rapporter Dagens Industri.

ANNONS

Men det dramatiska skiftet gäller omsättningen, för enligt samma bank har just detta rasat 50 procent på bostadsmarknaden i Stockholm mellan februari och mars efter att det nya amorteringskravet. Även jämfört med mars 2017 är tappet 50-procentigt, uppger banken.

”Jag tror det är så att säljarna fortfarande har för högt ställda förväntningar. Risken är att det här är början på en process där säljarna måste ställa ner sina förväntningar och att det därmed blir en trögare marknad ett tag”, säger Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank Sverige till Dagens Industri och konstaterar att priserna borde pressas uppåt vid omsättningsras men att de i stället nu sjunker.

Och än har inte bostadspriserna bottnat, tror Danske Bank. Framöver spår man att priserna i Stockholm kommer fortsätta nedåt de närmaste månaderna.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror inte på någon fullständig kollaps, men det har gått ner så här långt och vi vet att det ligger mycket utbud framöver så tror vi snarare att prisnedgången fortsätter än att det skulle plana ut”, fortsätter Michael Grahn och talar om prisras ”från topp till botten” på omkring 15-20 procent.