Under årets första halvår är anmälningarna mot mäklare i Sverige nästan lika många som under hela förra året, skriver DN.

ANNONS

På senare år har anmälningarna mot fastighetsmäklare ökat kraftigt, konstaterar tidningen och uppger med hänvisning till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, att det fram till halvårsskiftet inkommit nästan lika många anmälningar mot mäklare i Sverige som under hela 2020.

Anmälningarna har ökat mer än antalet mäklare som kommit ut på marknaden, framgår det och Fastighetsmäklarinspektionen har enligt artikeln svårt att hinna med att hantera alla anmälningar, bara de grövsta fallen får prioritet, det vill säga där FMI:s disciplinnämnd blir inkopplad.

I fjol gjordes 1 349 anmälningar mot mäklare, vilket kan jämföras med 1 142 anmälningar fram till juni i år.

I sammanhanget kan nämnas att det 2016 endast kom in 416 anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen.

Anmälningarna väntas slå nytt rekord i år

Den nu aktuella siffran pekar på att anmälningarna mot fastighetsmäklare är på väg mot ett nytt rekord i år, skriver Dagens Nyheter där FMI:s generaldirektör Gunilla Paulsson säger att FMI tror att det ökade antalet anmälningar delvis kan förklaras med att Fastighetsmäklarinspektionen blivit mer känt, bland annat efter flytten till Karlstad som uppmärksammades.

Vanligast är att mäklare anmäls för så kallade lockpriser, det är dessa anmälningar som uppges ha ökat klart mest och nu står för nästan hälften av anmälningarna mot tidigare cirka 25 procent av anmälningsskörden.

En mäklare har för första gången också fått sitt tillstånd indraget av FMI:s disciplinnämnd på grund av lockpriser.

ANNONS
ANNONS

Dess för innan hade mäklaren fått två varningar.

Gunilla Paulsson är förstås medveten om bostadsrallyt, särskilt på villamarknaden, men hon anser ändå att mäklare borde kunna sätta rätt pris på objekten, oavsett den enorma prisutvecklingen, med tanke på hur transparent den svenska bostadsmarknaden är, säger hon till DN.

Läs även: Mäklarna på topp – omsatte nästan 10 miljarder [Dagens PS]