Enligt nya direktiv till svenska bolåneinstitut ska en persons framtida inkomster tas i beaktning när denne ansöker om ett nytt lån.

ANNONS

”I klartext betyder det att ju närmare pensionen man kommer desto mindre intressant blir du för din bank”, skriver Expressen Dina Pengar.

Sajten har talat med Håkan Turesson som nyligen försökte ta ett lån på 100.000 kronor från sin bank, statliga SBAB. Men från banken blev det nej – Håkan hade nämligen fyllt 60 år.

”Den måste sättas en gräns någonstans och de har det blivit vid 60 /…/ Jag kan förstå att de nya reglerna kan upplevas som orättvisa, men det handlar om att skydda låntagarna”, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB som numera räknar med en shabloniserad inkomstnedgång på 30 procent för alla som alltså passerat 59 år.

Håkan Turesson beskriver det som ”en chock” när han fick beskedet. Att han räknar med att jobba som lärare i flera år till, inte har någon betalningsanmärkning samt har bott i sitt hus i Nacka i 30 år spelade ingen roll. Inte heller när Håkan vände sig till Ica-banken som numer har samma policy.

Hos storbankerna är det mer oklart om just 60 år är tydlig gräns. Nordea, SEB och Swedbank säger sig inte ha någon åldersgräns men tar samtidigt hänsyn till en eventuell nedgång av disponibel inkomst, säger man. På Handelsbanken har man dock infört nya rutiner sedan årskiftet, förklarar banken för Dina Pengar.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Hushållen maktlösa” när bubblan spricker [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Risk för chockhöjning: ”Se upp, bolånetagare” [DagensPS.se] >