Dagens PS

Parkeringskravet bromsar bostadsbyggandet

”20 procent fler bostäder kan byggas till lägre kostnad”
En ny rapport visar att bostadsbyggandet skulle kunna öka med 20 procent om kravet på parkeringsplaser halverades. (Foto: TT)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 09 okt. 2020Publicerad: 07 okt. 2020

En ny rapport visar att om kravet på antalet parkeringsplatser halveras kan upp till 20 procent fler bostäder byggas till lägre kostnad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetsägarna Stockholm, Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen har släppt en gemensam rapport som ger en överblick över de kostnader och konsekvenser som dagens parkeringsregler har på hållbar stadsutveckling.

Idag finns det ett krav att det måste byggas ett visst antal parkeringsplatser i samband med nya bostadsexploateringar vilket gör att totalkostnaderna för bostäderna ökar. Rapporten visar att kostnaden för nya parkeringsgarage är så hög att den kraftigt hämmar nyproduktionen av bostäder.

Nyproduktionen skulle kunna öka med 20 procent i Stockholms län och kravet på parkeringsplatser halverades. I kommuner runt om Stockholm med goda spårförbindelser är det extra intressant. Möjligheten för nyproduktion av bostäder skulle öka med hela 50 procent i kommuner som Upplands Väsby och Järfälla.

 

Läs mer om rapporten här.

Läs mer: Prisökningarna i Stockholm skiljer sig dramatiskt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS