”Kontroversiell investering”, säger en av dem.

ANNONS

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, deklarerar i Dagens Industri att hon själv aldrig skulle köpa aktier i cannabisindustrin.

”Nej, jag tycker att det är en kontroversiell investering även för medicinskt bruk. Man bör fundera på om de här aktierna är något man vill investera i”, säger hon.

Även Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, menar att frågan om etiskt försvarbara investeringar ställs på sin spets då samma verksamhet skulle vara olaglig i Sverige.

Han är dessutom förvånad, säger han, att två småbolag från Kanada i cannabissektorn, toppar listan över mest köpta aktier i januari hos nätmäklaren Nordnet.

”Topplistan brukar sällan innehålla utländska bolag överhuvudtaget”, säger Bornold till Di.

Bakgrunden till intresset för cannabisaktier bland svenska investerare är cannabisboomen i Nordamerika, konstaterar tidningen och förklarar att det sedan årsskiftet är lagligt att sälja cannabis i Kalifornien.

Enligt analysföretaget Arcview, som artikeln refererar till, väntas USA:s legala sektor inom cannabis dra in motsvarande 316 miljarder kronor till år 2021.

Nästa år tros även Kanada följa i USA:s spår och legalisera drogen.

ANNONS
ANNONS

Enligt de båda aktieexperterna som Di talat med bör den som investerar i cannabis skaffa sig kunskap om bolagen. Joakim Bornold tvivlar inte på att det går att göra klipp.

”Men det är svårt att veta vilka av bolagen som blir vinnare”, säger han.

Maria Landeborn menar att risken är hög när aktier så snabbt blir så poppis, hon anser att långtidssparare gör klokt i att hålla sig borta från den här typen av investeringar och i stället lägga pengarna på ett konventionellt läkemedelsbolag, säger hon till Dagens Industri.