UPPDATERAD: Valet av bostadskommun är avgörande för skatteklippet.

ANNONS

SVT Nyheter konstaterar att det blir allt större skillnader i skatt mellan de svenska kommunerna. Det skiljer i dag nästan sex skattekronor per hundralapp mellan den kommun som har högst respektive lägst skattetryck och med en månadslön på 30.000 kronor är skillnaden hela 15.768 kronor om året, beroende på var du är bosatt.

”Det är klart att det är orättvist, systemet borde utjämna bättre”, säger kommunalrådet Martin Carling (C) i Dals-Ed, som enligt SVT har en av landets högsta kommunalskatter.

Regeringens utjämningssystem haltar, medborgarnas inkomster och åldrar ska inte ha någon avgörande betydelse på kommunalskatten, men ”så fungerar det inte i dag”, konstaterar Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i SVT-artikeln, där det framgår att utjämningssystemet nu ses över i en utredning, bland annat för att glesbygdsbor i stor utsträckning känner sig missgynnade.

Ett faktum är att glesbygdskommuner som regel har en hög skatt medan kommuner med många höginkomsttagare betalar lägre skatt, procentuellt sett.

Här är de tre kommuner i Sverige som har högst kommunalskatt:

ANNONS
ANNONS

1. Dorotea 35:15

2. Munkedal 35:11

3. Orust 35:09

Och lägst kommunalskatt:

1. Vellinge 29:19

ANNONS
ANNONS

2. Kävlinge 29:20

2. Solna 29:20

Med kommunalskatt avses summan av landstingsskatt, kommunalskatt och begravningsavgift. Gapet mellan högst och lägst kommunalskatt har ökat från 5:20 år 2008 till 5:96 år 2018, visar SVT:s granskning.