Dagens PS

Bitcoinbluff ruinerade kvinna – säljer lägenheten

experter bolån
Ekonomer som SvD talat med räknar med att bolån med bundna räntor snart blir dyrare än rörliga och rådet är: Bind ditt bolån nu! (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 04 nov. 2019Publicerad: 04 nov. 2019

En kvinna med lång karriär inom banksektorn lade in en knapp miljon på fejkade investeringar i kryptovaluta. Så lyckades bluffmakarna lura henne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Dagens Nyheter som återberättar kvinnans hemska historia.

Med hjälp av aggressiva telefonförsäljare, eller “rådgivare” som de själva kallade sig, lockelser om “snabba cash” och fejkade samarbeten med kändisar som Filip Hammar och Ingvar Kamprad lurar de oanande småsparare på stora pengar.

Genom annonser förklädda till nyhetsartiklar ger kändisar fejkade citat om hur bluffmakarnas system gjort dem rika. Kvinnan berättar att hon läste om Filip Hammars upplägg som kunde ”göra vem som helst till miljonär inom 3–4 månader”. Hon ska då ha angivit sitt telefonnummer, och började därefter bli bombarderad med samtal, skriver DN.

Till en början satsade hon omkring 50.000 kronor i olika omgångar med bolaget som kallade sig Nordic Capital Market, men när investeringarna inte gav avkastning ville hon ta ut pengarna.

Enligt artikeln möttes hon då av mothugg – och krav på mer pengar i “säkerhet” eller “avgifter” för att transaktionen skulle gå igenom. Därefter blev hon kontaktad av en ny anställd på Nordic Capital Market, som menade att hennes tidigare kontaktperson fått sparken för misstänkt bedrägeri och att allt nu skulle lösa sig – bara hon förde över lite mer pengar.

Trots hennes ämbete gick hon på bluffen gång på gång.

“Jag ville se vad det var och hur det fungerade bara. Sedan började det och så blev det pannkaka av allt, för de var så fruktansvärt skickliga”, säger kvinnan i artikeln.

Totalt har hon förlorat knappt en miljon kronor i bedrägerierna, och har tvingats sälja sin lägenhet för att betala av de lån hon tagit under processen. Ingen lösning verkar heller i sikte.

ANNONS

“ har sagt att om vi över huvud taget vill komma vidare och göra någonting ska vi kontakta banken, och banken säger att vi ska gå till polisen.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS