Det tror i alla fall expert.

ANNONS

Antalet företagskonkurser i Sverige ökade med 3 procent på helåret 2017, även om minskningen blev 14 procent i december.

Det här visar statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, enligt ett pressmeddelande som refereras av Nyhetsbyrån Direkt.

”Ser vi tillbaka så långt som 2015 hade vi inte en enda månad med ökat antal företagskonkurser. För 2016 är det endast en månad. Jag kan tänka mig att det konsekvent ökande antalet företagsbedrägerier kan vara en anledning till varför det ser ut som det gör för 2017”, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC, siffrorna.

Framför allt två branscher utmärker sig när det gäller konkursökningen: byggbranschen och hotell- och restaurangnäringen.

I byggbranschen ökade antalet konkurser med 10 procent under fjolåret och i hotell- och restaurangbranschen är ökningen 19 procent.

ANNONS
ANNONS

Förutom bedrägerifaktorn kan övergången av arbetskraft från ROT-sektorn till större anläggningsarbeten inom byggbranschen och höjningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar inom hotell och restaurang ha bidragit till uppgången, framgår det.