Enligt Sveriges Radio ligger närmare 700 ärenden på Kronofogdens bord där bolagen kan antas ha hittat på skulderna, som de sedan vänt sig till kronofogdemyndigheten att driva in.

ANNONS

”Det är ett väldigt märkligt sammanträffande att ingen av de personer jag har pratat med har vid närmare eftertanke känt till vad det här är för skuld”, säger Jerker Loré, jurist på betalningsföreläggandeenheten på Kronofogden, till SR.

Kraven kan uppgå till hundratusentals kronor och de drabbade är personer som sedan tidigare har många skulder.

Redan förra sommaren polisanmälde Kronofogden flera bolag sedan man fattat misstankar om att det handlar om påhittade skulder.

Bolagen uppges både vara svenska och utländska och har namn som liknar etablerade finans- eller inkassobolags. Företrädarna är utländska och enligt bolagen är skulderna korrekta. När Kronofogden vägrar driva in deras skulder går ärendena till tingsrätten. Ett sådant aktuellt fall finns i Kristianstad där Samuel Lundberg på Kronofogden säger till SR att han är osäker på utgången.

”Det har mig veterligen inte prövats tidigare. Det finns vissa uttalanden i den juridiska doktrinen som säger att man kan bortse från utslag som avser skenfordringar, men det har aldrig prövats i domstol”, förklarar han.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Lista över blufföretagen – stark varning [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Varning: Aktiebluff lurar placerare på Facebook [DagensPS.se] >