Att inte tvätta sina kläder är en växande trend

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
I stället för att tvätta sina jeans i tvättmaskinen lär sig nu en del andra metoder för att ta hand om sina plagg, som att exponera dem för ultraviolett strålning
I stället för att tvätta sina jeans i tvättmaskinen lär sig nu en del andra metoder för att ta hand om sina plagg, som att exponera dem för ultraviolett strålning. (Foto: Pixabay)

En växande skara människor anser att man bara sällan ska tvätta sina kläder, eller att man inte ska tvätta dem alls.

ANNONS
ANNONS

Bryan Szabo började med sin vana att sällan tvätta sina kläder när han köpte sitt första par “råa” denim jeans, det skriver BBC.

Stinkande jeans

Rå denim är jeanstyg som inte har förtvättats eller krympts innan det används i produktion, Jeans av rå denim känns stela i början men förändras över tid, detta enligt levi.com.

Bryan Szabo köpte jeansen inför en sex månader lång resa från hemlandet Kanada till Europa. Han berättar att hans stinkande jeans blev ett av hans karaktärsdrag.

När han träffade sin blivande fru i Budapest blev jeansen en karaktär i deras förhållande. Han berättar att de stank och att man kunde känna på lukten när de låg i ett rum.

“Det var tur för mig att min fru var så intresserad av mig som hon var”, säger han till BBC.

ANNONS
ANNONS

Solbadar jeansen

I stället för att tvätta sina råa denimjeans i tvättmaskinen lär sig de som har dessa jeans andra metoder för att ta hand om sina plagg, som att exponera dem för ultraviolett strålning. Enligt Bryan Szabo kallas det för solbad.

En annan metod är att lufta jeansen under natten. Numer använder Bryan Szabo även tvättmaskinen, det sker så fort hans fru kan känna lukten av hans jeans.

Även andra tvättar mindre

Jeansanvändare är dock inte de enda som minskar ned på tvättandet av sina kläder. I juli 2019 orsakade designern Stella McCartney rubriker när hon berättade om sin vana att sällan tvätta sina kläder.

“I grund och botten, i livet, en tumregel: om du inte absolut behöver tvätta något, tvätta det inte. Jag skulle inte byta min behå varje dag och jag stoppar inte bara in saker i en tvättmaskin för att de har använts. Jag är själv otroligt hygienisk, men jag är inte ett fan av kemtvätt eller någon tvättning, egentligen”, sade hon då till The Guardian.

Utmaning från varumärke

Varumärket Wool & Prince säljer klänningar i merinoull med hjälp av en utmaning om att använda klänningen i 100 dagar utan att tvätta den.

Enligt Rebecca Eby från Wool& är en vanlig erfarenhet bland de kunder som antar utmaningen att deras tvätthög minskar.

Tvättar inte sin klänning

Chelsea Harry är en av kunderna som antagit utmaningen och hon säger att hon inte oroar sig över att klänningen ska lukta.

Hon använder, liksom dem som inte tvättar sina jeans, olika trick för att undvika att behöva tvätta klänningen, som att lufta den under natten eller spraya vinäger eller vodka i ärmhålorna.

“Jag fullkomligt älskar att bara, i slutet av dagen, hänga ut min ylleklänning, mina ylleleggings, mina ullstrumpor. Det är vad jag gör. Jag hänger upp dem vid fönstret, jag duschar, jag har mina Ex Officio-underbyxor och på morgonen tar jag bara på mig allt igen”, säger hon till BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stealth wealth – därför klär sig rika i årets modetrend

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.