Effekt av coronakrisen, konstaterar Swedbank. ”Det är en klen tröst för den som har mist jobbet”, säger privatekonomen Arturo Arques.

ANNONS

Swedbank har analyserat hur hushållens inkomster förändras i år.

Pensionärer tillhör vinnarna med sänkt inkomstskatt och ett pensionstillägg från september på som mest 600 kronor.

De allra flesta får sänkta inkomstskatter under 2021.

På förvärvsinkomst över 20 000 kronor per månad införs en skattereduktion på 125 kronor per månad. På lägre inkomst blir skattereduktionen lägre.
Utöver det införs även en tillfällig skattereduktion för de med inkomster under 50 000 kronor per månad under 2021-2022.

Inkomstskatten blir också lägre till följd av att grundavdrag och jobbskatteavdrag samt att skiktgränsen för statlig inkomstskatt höjs till följd av högre prisbasbelopp.

ANNONS
ANNONS

Kommunalskatten sänks

För pensionärer höjs det förhöjda grundavdraget vilket innebär ytterligare skattesänkning, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

I snitt minskar även den kommunala inkomstskatten med 1 öre medan den regionala skatten är oförändrad.

Sammantaget får lönehushållen mer i plånboken, men arbetslösa tillhör paradoxalt gruppen ”vinnare” och har enligt Swedbank fått det största tillskottet.

En jämförelse mellan januari 2021 och januari 2020 visar att en arbetslös med maxersättning fått 4 200 kronor mer i månaden under året som gått.

Det är enligt Swedbank en effekt av coronapandemin.

ANNONS
ANNONS

”Det är en klen tröst för den som har mist jobbet, men den högre ersättningen innebär ändå över 4 000 kronor i plånboken varje månad för den som är arbetslös med maxersättning. Den som är arbetslös får också ta del av skattereduktionen på förvärvsinkomster 2021”, kommenterar Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Läs mer här.

Läs även: Lång väntan på a-kassa för arbetslösa småföretagare [DagensPS.se] »