Dagens PS

Analys: Slut på prisfall på bostäder

bostäder
Handelsbankens makroekonom Helena Bornevall. (Foto: Handelsbanken)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 aug. 2023Publicerad: 21 aug. 2023

Handelsbanken tror att prisnedgången på bostäder kan vara över. Det skriver banken på måndagen i nya utgåvan av sitt makrobrev.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi räknar alltså inte längre med något ytterligare prisfall för bopriserna”, förklarar Handelsbankens makroekonom Helena Bornevall, även om bankens förväntan är att boräntorna stiger ytterligare.

Enligt Bornevall fortsätter både priserna på bostäder och svensk arbetsmarknad att överraska.

“Prisnedgången på andrahandsmarknaden bröts i början av året och priserna har sedan dess varit stabila. En trend som ser ut att kunna fortsätta de närmaste månaderna.”

Även om räntorna går upp mer, vilket är prognosen, börjar räntenivåerna nu nå stabila nivåer långsiktigt, heter det vidare i makrobrevet.

SHB höjer sin prognos för prisutvecklingen på bostäder

“Vi höjer vår prognos för bostadsprisutvecklingen och räknar inte med något ytterligare prisfall. Samtidigt räknar vi med att det höga kostnadstrycket fortsätter tynga hushållen och att bostadspriserna kommer öka långsammare än inkomsterna de närmaste åren”, skriver Helena Bornevall.

När det gäller bostadsförsäljningen går det fortsatt trögt, det tar längre tid än normalt att sälja sin bostad och få transaktioner genomförs på marknaden.

Det här gör att antalet objekt till salu inte ökar, enligt SHB:s bild.

Bornevall konstaterar att det är fortsatt stor osäkerhet kring räntor och bopriser med hänvisning till Konjunkturinstitutets undersökning bland hushållen, som “skruvade upp sina ränteförväntningar i juli, både på 1, 2 och 5 års sikt”.

Läs även: SBAB:s vd: Hushåll klarar väsentligt högre ränta Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS