Allras vd Alexander Ernstberger var på semester med familjen när domen om sex års fängelse föll i hovrätten, en dom som han beskriver som ”chockerande”.

ANNONS

Expressen fick kontakt med pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger efter Svea hovrätts dom, som totalt kullkastade tingsrättens friande dom för de inblandade i Allra-härvan.

Alexander Ernstberger, Allras vd och grundare, dömdes i hovrätten till sex års fängelse och tio års näringsförbud.

”Ett chockerande beslut som jag varken väntat mig eller trott skulle kunna ske”, säger Ernstberger till Expressen.

Kallar domen en gåta

”Att hovrätten kan komma fram till en så annorlunda slutsats baserat på samma material och samma händelseförlopp är nog för många en gåta. Ytterligare kommentarer låter jag anstå tills att vi har analyserat domen fullt ut”.

Alexander Ernstberger var på semester med familjen utanför Stockholm när hovrätten meddelade sin dom, men han tänker inte försöka smita utan infinna sig hos polisen, berättar han.

Enligt Allra-toppen har polisen inte sökt honom, något som polisen inte vill kommentera i tidningen.

ANNONS
ANNONS

Ernstberger säger också att han med hjälp av sin advokat tänker försöka få prövningstillstånd i Högsta domstolen, HD.

Ytterligare en av de inblandade i Allra-skandalen, Johan Bergsgård, som dömdes till fyra års fängelse i hovrätten för grov trolöshet mot huvudman, berättar att han tänker överklaga den fällande domen.

”Jag är helt oskyldig”, säger han till Expressen och förklarar att han är ”förvånad” över hovrättens slutsats, som han anser är helt felaktig.

Bergsgård var förvaltningschef i Svensk Fondservice – föregångaren till Allra.

Tvingas ersätta pensionsspararna

Dagens PS berättade om domen mot Allra-topparna i går, torsdag:

”Samtliga åtalade har varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen,” skriver hovrätten i sin dom.

ANNONS
ANNONS

”Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp”, sade hovrättsrådet Christer Lundh i ett pressmeddelande.

Hovrättens dom betyder att samtliga fyra nu dömda i Allra-härvan ska betala skadestånd till Pensionsmyndigheten för de 100 000 premiepensionssparare som drabbades. Sammanlagt rör det sig om närmare 230 miljoner kronor.

Aftonbladet uppger att Allras vd Alexander Ernstberger köpte en silverfärgad Porsche 911 Targa 4S på kredit i en bilhall i Västsverige bara några dagar innan den nu aktuella fängelsedomen föll.

”Han berättade att han hade flera bilar och att han skulle ha bilen till sig själv”, säger bilförsäljaren till tidningen.

Så kommenteras domen mot Allra-topparna i övrig press:

Dan Lucas: Allradomen är ett svidande underbetyg för tingsrätten [Dagens Nyheter]

Joel Dahlberg: Allra-domen är en seger för spararna [Svenska Dagbladet]

ANNONS
ANNONS

Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr: ”Ett viktigt steg mot upprättelse” [Dagens Industri]

Här är Allra-affären i korthet [SVT]

Läs mer: Från jetset-liv till korv och makaroner [DagensPS.se]

Läs mer: Allras vd: ”Man har varit lite gisslantagen” [DagensPS.se]