”Förkrossande” och ”orimligt”, säger den drabbade mannen till Di.

ANNONS

Patrik Jonsson, som han heter, har som hobby att handla med aktier och den 11 september gjorde han en så kallad enpetare.

Han köpte 10.001 aktier i Videoburst, som är noterat på Aktietorget.

”De 10.000 aktierna låg ute i marknaden, till priset 80 öre. Men den ytterligare aktien, enpetaren, ledde till ett avslut till kursen 93,5 öre”, förklarar Di och berättar att nätbanken Avanza opponerade sig mot Patrik Jonssons handlande och beskrev det hela som ”icke önskvärt beteende”.

Finansinspektionen kopplades sedan in och efter att Patrik Jonsson yttrat sig utdömde FI en sanktionsavgift på 120.000 kronor – på en aktieaffär som inte gav mer än 332 kronor i vinst för Patrik Jonsson.

”Det är som en fars, man tror inte att det är sant”, säger han och förklarar att beskedet från FI kändes både orimligt och förkrossande.

Han är medveten om att han brutit mot reglerna. Dock anser han att informationen från Avanza kunde varit bättre – annars skulle han inte agerat som han gjorde, menar han.

Avanzas mäklarchef Thomas Krüger replikerar i artikeln och deklarerar att nätbanken är tydlig på den här punkten.

ANNONS
ANNONS

FI:s sanktionsavgift bottnar i att börshandeln strider mot EU:s marknadsmissbruksförordning, men det är ingen kriminell handling som Patrik Jonsson gjort sig skyldig till, framgår det.

Han kan nu antingen bestrida sanktionsavgiften, som han anser är uppåt väggarna för hög, särskilt med tanke på att han inte begått något brott, eller så godkänner han den och får då betala hela summan.

Patrik Jonsson säger till Di att det ”är klart” att han inte tänker acceptera sanktionsavgiften utan strid.