Dagens Industri avslöjar att Arbetsförmedlingen har en nota på totalt 114 miljoner kronor till ett konsultföretag som uppges ha tillhandahållit chefskurser och managementkonsulttjänster.

ANNONS

Merparten av kostnaderna är relaterade till Arbetsförmedlingens så kallade förnyelseresa som bland annat – enligt Di – resulterat i förslag på hur AF ska omorganiseras.

Mikael Sjöberg är generaldirektör för Arbetsförmedlingen och sedan han tillträdde har konsultkostnaderna dragit i väg, framgår det.

Mikael Sjöberg är också kompis med Micael Mathsson, grundaren bakom konsultföretaget, Gaia Leadership som det heter. Duon har både firat midsommar och haft kräftskiva ihop.

AF:s generaldirektör Mikael Sjöberg försvarar sitt handlande, ”om man är på två stycken på fem år anser jag att det är fullt rimligt”, säger han till Di.

Konsulten Micael Mathsson undrar å sin sida vad Di ställer för ”typ av fråga” när han blir ombedd att beskriva sin relation till Arbetsförmedlingens chef.

”Man kan väl säga att det är någon slags arbetsrelation som också utvecklats till att vi har lärt känna varandra djupare”, säger Micael Mathsson sedan.

Äve han får frågan hur lämpligt det är att han bjuder sin kund till en privat fest på det egna lantstället, och det anser Micael Mathsson att andra får värdera; han har inte reflekterat över att det skulle vara olämpligt, förklarar han.

Di berättar att fackförbundet ST skrivit till Arbetsförmedlingens ledning och kräver skadestånd för att konsultföretaget fått fortsatt förtroende utan att någon förhandling eller diskussion skett med facket.

ANNONS
ANNONS

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg arbetade dessutom med konsultföretaget under sin tid som chef på Arbetsmiljöverket, uppger tidningen.

MISSA INTE: Mutbrottsutredning snart klar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Generaldirektör avslöjad: Hemlig ”torped” åt VD [DagensPS.se] >