”Brutalt”, lyder SvD:s rubrik.

ANNONS

10 miljarder ska karvas bort – ”kräver radikala grepp”, konstaterar tidningen som uppger att 25.000 personer kan komma att beröras när Ericssons vd Börje Ekholm nu ska ro det dramatiska sparpaketet i land.

Telekomjätten tvingas spara sig ur krisen och fram till nu har det tbara pratats med små bokstäver om vilka åtgärder som måste till.

SvD Näringsliv förklarar att det enbart är anställda utanför Sverige som nu drabbas av de tuffa sparkraven.

”Det finns långtgående planer att skära ner Ericssons verksamhet på vissa marknader med så mycket som 80-90 procent”, uppger källor till SvD, som alltså hävdar att den svenska organisationen med drygt 14.000 anställda – enligt uppgift – inte kommer att beröras. I vart fall inte ingenjörerna inom forskning och utveckling.

”Just nu så anställer Ericsson ingenjörer för att reparera de skador som tidigare kostnadsprogram orsakat. Det är nödvändigt att framförallt den svenska forsknings- och utvecklingsverksamheten nu hålls någorlunda fredad. Det är dom som ska ta fram de nya lösningarna som ska driva försäljningen på sikt”, säger en person med insyn i processen i artikeln.

En annan källa säger så här till tidningen:

”Min uppfattning är att man har räknat baklänges när det gäller hur mycket man måste spara för att ta sig ur krisen och för att inte riskera en nyemission. Det blir på sina håll brutalt. Det stöd som Börje hade från början internt är inte längre lika starkt. Känslan är att det saknas finess, som om din tandläkare plötsligt tar fram en slagborr när han ska laga ett av dina hål.”

ANNONS
ANNONS

Ericsson har under de senaste tolv månaderna redan gjort sig av med 7.000 anställda, de flesta jobbade i Nordamerika, och uppges i dag ha totalt 109.000 anställda.

Ericsson har inte velat kommentera de senaste uppgifterna i SvD.