Den här historien handlar om en utåt sett rättskaffens Moderatpolitiker som tycks ha fått en blackout. Om hans historia är sann, vill säga, och om han i så fall råkat ut för det som polisen rubricerar som ett klassiskt bedrägeri med Nigeriabrev.

ANNONS

M-politikern är ersättare i landstingsfullmäktige i Stockholm. Han har även tjänstgjort som nämndeman i Stockholms tingsrätt, där han i måndags var snubblande nära att bli häktad för den grova brottslighet han nu på sannolika skäl misstänks för, skriver Expressens Dina Pengar.

Moderaten har enligt tidningen tidigare varit ekonomichef för ett fastighetsimperium, där han fortfarande har uppdrag.

Det är från detta fastighetsbolag han misstänks ha förskingrat 48 miljoner kronor genom att ha upprättat skuldbrev i falskt namn, som han sedan godkänt, skriver Dina Pengar.

Moderatpolitikern har gjort vissa medgivanden till det grova brottet, som han snabbt blev gripen för av polisen sedan åklagaren beslutat om att anhålla honom i sin frånvaro.

M-politikern ska ha fått kontakt med en kvinna som tipsade honom om att det fanns 200 kilo guld att hämta i Uganda. Han ska sedan, enligt egen utsago, ha fått kontakt med ett par nyckelpersoner i Afrika för den guldtransport som M-politikern tänkte finansiera med pengarna som han förskingrat från fastighetsbolaget.

”Ett solklart tillvägagångssätt för hur ett Nigeriabrevsbedrägeri går till. Guldet, tullavgifterna, alltihop. Men vanligtvis sker allt över nätet”, säger Anna-Lena Tapper på polisens nationella bedrägericentrum (NBC) till Dina Pengar.

M-politikern säger i artikeln att han kanske har blivit blåst.

ANNONS
ANNONS

”Pengarna har jag inte kvar hos mig utan de har jag kanske i min tur blivit lurad på.”

Åtal mot den förtroendevalda Moderatpolitikern i denna spektakulära historia ska vara väckt senast 19 december, framgår det.