Dagens PS

1000 nya lägenheter i gammal Ericssonfastighet

Ericssons gamla kontorslokaler i Kista blir 1000 nya bostäder.
Ericssons gamla kontorslokaler i Kista blir 1000 nya bostäder. (Foto: Pontus Lundahl/ TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 20 okt. 2021Publicerad: 20 okt. 2021

Nu är det dags igen. Ericssons tidigare kontor blir bostäder. 1000 nya lägenheter kommer att bli resultatet när ombyggnationen är klar. Den här gången är det kontorsbyggnaden i Kista som går igenom en konvertering. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Var femte kontorsplats i Stockholm står tom, samtidigt som bostadsbristen fortsätter. Att helt enkelt använda befintliga hus och bygga om dem till bostäder är alltså en god affärsidé. Alm Equity driver projektet i Kista, där man samäger Ericssons stora fastighet med Klövern och fyra nya bostadsrättsföreningar, skriver Svenska Dagbladet. I Kista är projektet välkommet eftersom balansen mellan bostäder och kontor i området är ojämn. 20 procent av kontorsytorna står dessutom tomma.

“Det finns massor av kontorsbyggnader i Kista som kan konverteras till bostäder. ‘Spränger’ man in dem i området blir de omgivande kontoren mer attraktiva”, säger Joakim Alm, vd vid Alm Equities, till SvD.

Just Ericsson har lämnat efter sig flera lokaler i fina lägen i Stockholm. Alm Equity har drivit på för att konvertera flera av dem. Bland annat blev ett tidigare kontor med sjöutsikt i Nacka strand till 270 nya lägenheter för några år sedan. Man var också inblandade i att bygga om de gamla kontoren vid Telefonplan, i projektet “The Brick”.

Andra konverteringsprojekt som pågår just nu i Stockholm är en ombyggnation av Tele2:s tidigare kontor i Bromma. Även där blir det 1000 nya bostäder, skriver Svenska Dagbladet. En av fördelarna med tillvägagångssättet är att mycket av teglet och betongen i husen kan återanvändas.

“Så fort kontorsvakanserna stiger, ökar möjligheterna att konvertera. Det är en cykel och det kan ta ett par år till dess, men det som driver möjligheten att konvertera är att man kan köpa kontorsfastigheten, lägga på ombyggnadskostnaden och ändå ha marginal på det hela vid konvertering till hyres-, bostads-, eller ägarrätter”, säger Joakim Alm.

Läs också:

Därför ratar unga att bo i storstan
Tomma kontorslokaler kan bli bostäder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS