När kända artister uppträder i rikets andra stad – Göteborg – skjuter hotellpriserna i höjden, ett hotellrum för två personer kostar 10 000 kronor natten.

ANNONS

Den exakta summan för dubbelrummet en natt är 9 990 kronor, nästan 10 000 kronor alltså för ett hotellrum för två personer vid bokning 22 juli – när Iron Maiden spelar på Ullevi.

För ett enkelrum på vandrarhemmet Linné Hostel utan fönster, lakan och handduk – det vill säga klart haltande standard – är priset 5 999 kronor.

Det här berättar Göteborgs-Posten där Ossian Stiernstrand, analytiker på Göteborg & co, tycker att det ”ett gott tecken” och något som han önskar håller i sig för hotellbranschen.

Dagens PS gick in på bokningssajten Booking, och uppgifterna stämmer.

Expressen var först ut att uppmärksamma chockpriserna på hotell och vandrarhem i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

Artisterna har gjort att hotell och vandrarhem nästan är fullbokade

Bakgrunden till att hotellpriserna nu dragit i väg till rena mardrömmen för vanliga hotellgäster är alltså att artister som Ed Sheeran, Iron Maiden, Rammstein och Håkan Hellström ska spela på Ullevi i Göteborg i sommar.

Musikfestivalen Way out west den 11–13 augusti med hundratals konserter har ökat trycket ytterligare på hotell och vandrarhem i Göteborg.

Det har gjort att hotellrum och vandrarhem, mer eller mindre, är fullbelagda, skriver Expressen och GP.

”När det är så hög beläggning blir priset högt”, säger Ossian Stiernstrand till GP.

”Priset följer efterfrågan”, säger samtidigt Maria Lindholm, ägare av vandrarhemmet Linné Hostel.

Trots chockpriserna på hotell och vandrarhem i Göteborg i sommar, påeldat av artistbesöken, menar Ossian Stiernstrand att genomsnittspriset och beläggningen ändå är 10 procent lägre än före pandemin.

ANNONS
ANNONS

Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co, håller inte med om att det är enbart positivt med de extremt uppdrivna hotell- och vandrarhemspriserna.

”Det är inte bra för Göteborg som destination att vi uppfattas som dyrast och om prissättningen gör att folk väljer att inte åka hit”, säger han till Expressen.

Läs även: Stark hotellnäring – men tapp i Stockholm [Dagens PS]