Turisternas nedskräpning av Medelhavet är rekordartad, visar ny rapport.

ANNONS

Enligt Världsnaturfonden WWF har Medelhavet högst koncentration av plast i världen.

Uppåt en halv miljon ton plast uppges dumpas varje år i Europas hav varav det mesta hamnar i Medelhavet. Enligt WWF består 95 procent av skräpet i Medelhavet och dess stränder plast, rapporterar Sveriges Radio.

”På plastfronten ser det väldigt illa ut. Om vi inte gör något nu, om vi inte ändrar vårt beteende, så finns det en risk framåt 2050 att vi har mer plast än fisk i havet”, säger Inger Näslund, havsexpert vid WWF, till SR och förklarar att det är djuren som lider mest av den omfattande nedskräpningen.

”De misstar plast för mat och äter den. En havssköldpadda kan tugga i sig en plastpåse som liknar en manet. Mindre fisk kan ta plast istället för plankton. Att plast kan binda kemiska föreningar till sig, framförallt mikroplasten, gör att vi inte vet idag riktigt hur det påverkar oss när vi äter fisken”, säger Inger Näslund.

ANNONS
ANNONS

Svenskarnas mest populära turistmål – Turkiet, Spanien och Italien – pekas ut som de värsta bovarna på området. Till Medelhavet vallfärdar 200 miljoner turister om året och under högsäsongen ökar plastskräpet i havet med 40 procent, framgår det.