Flera länder i världen har uppmuntrats av EU:s förslag om att införa skatter mot amerikanska teknikjättar så som Alphabet och Facebook.

ANNONS

Enligt Wall Street Journal utvärderar Sydkorea, Indien och minst sju andra asiatiska länder att införa digitala skatter på företagens intäkter. Därutöver har även ett antal latinamerikanska länder börjat se över om man ska implementera liknande skatter.

De digitala skatterna kräver att teknikföretagen betalar baserat på sina genererade intäkter i ett land snarare än via bolagsskatt. Under den senare varianten har det varit möjligt att överföra intäkterna från ett land till ett annat där bolagsbeskattningen är låg.

EU har inte sett blint på detta när amerikanska teknikföretag använt Irland för beskattning. Bolagsskatten är bland de lägsta i EU och nu har Frankrike reagerat med att lobba för att EU inför en gemensam digital skatt.

”Det är en fråga om rättvisa”, sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire som hoppas kunna driva igenom frågan vid finansministermötet i november.

ANNONS
ANNONS

Google och Facebook har avböjt att kommentera uppgifterna.