Dagens PS

Så här blir USA med Biden som ny president

Joe Biden vill genomföra många nya reformer där han sätter miljön och skatter högt. Foto: TT
Joe Biden vill genomföra många nya reformer där han sätter miljön och skatter högt. Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 nov. 2021Publicerad: 08 nov. 2020

Här är fyra saker som Joe Biden kommer förändra när han nu blivit vald till USA:s 46:e president. Mer fokus på att motverka pandemin, höjda skatter för rika, återgång till Parisavtalet och sjukförsäkring för fler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Joe Biden vill ge mer pengar till företag, arbetslösa, delstater och kommuner som drabbats av pandemin. Som president kan han inte tvinga delstaternas guvernörer att införa maskplikt men Biden ska arbeta för att nyttjandet av masker ökar. Han vill bygga ut testkapaciteten kraftigt och att USA åter blir medlem i WHO, skriver SvD.

Till skillnad från Donald Trump så har inte Joe Biden fokuserat på landets ekonomi. Och till skillnad mot Trump – som bekant har genomfört en rad skattesänkningar – så vill Biden höja den federala inkomstskatten för alla som tjänar över 400 000 dollar om året. Biden har sagt att skattesänkningarna främst gynnade höginkomsttagare och har lovat att han ska återställa bolagsskatten som sänktes från 28 till 21 procent, om han blir USA:s president.

Ett grönt USA

Biden vill göra en grön omställning och återställa de miljölagar som Trump har tagit bort. Biden vill samtidigt skapa miljoner nya hållbara jobb inom förnybara källor. Trump har länge satt jobben först, många av dem inom skitiga industrier som kol- och olja, och dessa är industrier som Biden kommer sluta att subventionera.

USA ska i stället gå mot att bli CO2-neutrala inom 30 år. Parisavtalet, som Trump tagit avstånd från, kommer bli ett av de första avtalen att skrivas på.

Råd att besöka doktorn

Joe Biden vill att fler vanliga amerikaner har råd att besöka doktorn. Trump har försökt riva upp sjukvårdsreformen Obamacare – en av Barack Obamas största framgångar som president, utan att lyckas.

Biden vill skjuta in 7 500 miljarder kronor under det kommande decenniet – i ”Affordable Care Act” – vilket ger fler amerikaner tillgång till sjukvård. Det ska bland annat ske med ett offentligt alternativ till de privata försäkringsbolag som i dag används. Genom ”Affordable Care Act” ska alla kunna få en sjukvårdsförsäkring –även de som redan har diagnosticerade sjukdomar

ANNONS

Läs mer: Bolagen du ska ha om Biden vinner

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS